Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

To γερασμένο Opportunity ασθμαίνει προς νέο αρειανό κρατήρα-Αποστολή "αυτοκτονίας"


Το ανθεκτικό αλλά γερασμένο ρομπότ Opportunity, που εξερευνά τον πλανήτη Αρη από το 2004, ξεκινά μια νέα αποστολή δύο ετών, έστω κι αν δεν καταφέρει να την ολοκληρώσει ποτέ: να καλύψει μια απόσταση 12 χιλιομέτρων μέχρι έναν ακόμα πιο ενδιαφέροντα κρατήρα.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο ρομποτικός γεωλόγος βγήκε από τον κρατήρα Βικτόρια, όπου παρέμεινε για δύο χρόνια, και οι υπεύθυνοι της αποστολής στη NASA αποφάσισαν το κατευθύνουν τον κρατήρα Εντέβορ, ο οποίος είναι 20 φορές μεγαλύτερος. Ωστόσο, το Opportunity μπορεί να ταξιδεύει μόλις 100 μέτρα την ημέρα, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί δύο χρόνια για να φτάσει στον προορισμό του. Φυσικά δεν υπάρχουν εγγυήσεις πως θα συνεχίσει να λειτουργεί μέχρι τότε.

Αν καταφέρει να φτάσει στη λεκάνη του κρατήρα, το ρομπότ θα μπορεί να εξετάσει πετρώματα πολύ αρχαιότερα από αυτά που βρίσκονται στην επιφάνεια του πλανήτη.

Το Opportunity, όπως και το πανομοιότυπο Spirit, που παραμένει σε νάρκη στην άλλη πλευρά του πλανήτη, έχει υπερβεί προ πολλού τους τρεις μήνες ζωής που του έδιναν οι μηχανικοί της αποστολής όταν έφτασε στον Αρη το Μάρτιο του 2004.

Εκτοτε τα δύο ρομπότ έχουν προσφέρει τις πρώτες απτές ενδείξεις για τις μεγάλες ποσότητες υγρού νερού που διέθετε κάποτε ο πλανήτης.

«Μπορεί να μην φτάσουμε εκεί αλλά, από επιστημονικής άποψης, είναι η σωστή κατεύθυνση» δήλωσε ο Στιβ Σκάιερς του Πανεπιστημίου Κορνέλ, επιστημονικός υπεύθυνος της αποστολής.

To Opportunity θα δυσκολευτεί να φτάσει στον κρατήρα, δεδομένου ότι ο δεξιός μπροστινός τροχός του ναι μεν κινείται αλλά πλέον δεν στρίβει.

Το λογισμικό αυτόνομης πλοήγησης των ρομπότ αναβαθμίστηκε το 2006.

[via]