Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2008

«Ανάδρομος» αστεροειδής δίνει στοιχεία για τη γειτονιά των κομητών-"Το μυστήριο του 2008 KV42"

Καλλιτεχνική απεικόνιση του Νέφους του Όορτ, των τροχιών των πλανητών
και της τροχιάς ενός υποθετικού κομήτη

Οττάβα

Ένας πρωτοφανής αστεροειδής που περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο κινούμενος «ανάποδα» σε σχέση με τους πλανήτες ίσως προσφέρει νέα στοιχεία για το λεγόμενο Νέφος του Όορτ, τη γειτονιά των κομητών στις εσχατιές του Ηλιακού Συστήματος.

«Ο αστεροειδής, με την προσωρινή ονομασία 2008 KV42, κινείται ανάποδα γύρω από τον Ήλιο και σχεδόν κάθετα στις τροχιές των πλανητών» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Ερευνητικό Συμβούλιο του Καναδά. Η τροχιά των πλανητών τέμνει το επίπεδο στο οποίο κινούνται οι πλανήτες, γνωστό ως επίπεδο της εκλειπτικής, υπό γωνία 104 μοιρών.

«Η παράξενη αυτή τροχιά υποδεικνύει ότι ο 2008 KV42 ελκύστηκε μέσα στο Ηλιακό Σύστημα από το Νέφος του Όορτ» συνεχίζει η ανακοίνωση.

Το Νέφος του Όορτ είναι ένα θεωρητικό σφαιρικό νέφος από μυριάδες κομήτες σε απόσταση σχεδόν ενός έτους φωτός από τον Ήλιο, πολύ μακρύτερα από την τροχιά του Ποσειδώνα.

Ο αστεροειδής βρίσκεται σήμερα πολύ πλησιέστερα στον Ήλιο, μέσα στη λεγόμενη Ζώνη Κούιπερ, μια περιοχή πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα γεμάτη παγωμένα σώματα.

Οι Καναδοί, Γάλλοι και Αμερικανοί αστρονόμοι που πραγματοποίησαν την τελευταία έρευνα θεωρούν ότι ο 2008 KV42 βρισκόταν αρχικά στην περιοχή του Νέφους του Όορτ από την οποία προέρχονται οι κομήτες τύπου Χάλεϊ, και μετακινήθηκε, λόγω βαρυτικών επιρροών, στην πολύ πλησιέστερη Ζώνη του Κούιπερ.

Όπως αναφέρει το AFP, οι ερευνητές αναζητούσαν μακρινά σώματα με τροχιές που σχηματίζουν μεγάλες γωνίες με το επίπεδο της εκλειπτικής, ωστόσο δεν περίμεναν να ανακαλύψουν ανάδρομους αστεροειδείς.

«Διάφορες θεωρίες για το σχηματισμό του εξώτερου Ηλιακού Συστήματος υποδεικνύουν ότι τέτοια σώματα υπάρχουν, ωστόσο η αναζήτησή του με άμεσες παρατηρήσεις είναι πολύ δύσκολες» αναφέρουν οι αστρονόμοι.

Ο παράξενος αστεροειδής, διαμέτρου περίπου 50 χλμ, ανακαλύφθηκε με τη βοήθεια τηλεσκοπίων στη Χαβάης, την Αριζόνα και τη Χιλή, με επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας τον Μπρετ Γκλάντμαν του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας.

[via]