Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

Το Megaron Plus βάζει τη νανοτεχνολογία στο μικροσκόπιο

Σχεδιασμένη σαν ένας ζωντανός μηχανισμός,
η εκθεση αναπτύσσεται με τη συμμετοχή του επισκέπτη

Αθήνα


Στις νανοτεχνολογίες και την αλληλεπίδρασή τους με τη σημερινή κοινωνία είναι αφιερωμένη έκθεση που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα από 1 Οκτωβρίου έως 16 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η έκθεση Νανοτεχνολογίες: Η νέα διάσταση της τεχνολογίας απευθύνεται σε παιδιά από 10 ετών αλλά και στο ευρύ κοινό. Αποτελείται από τέσσερις ενότητες που αφορούν τη θεωρητική πλευρά της νανοτεχνολογίες, τις δυνατότητες που προσφέρει, τις σημερινές και μελλοντικές εφαρμογές καθώς και τους ενδεχόμενους κινδύνους της.

Σχεδιασμένη σαν ένας ζωντανός μηχανισμός, η εκθεση αναπτύσσεται παράλληλα με τη συμμετοχή του επισκέπτη, χρησιμοποιώντας κατάλληλο φωτισμό, αντικείμενα, πειράματα, ταινίες και διαδραστικά προγράμματα.

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά 10πμ - 6μμ με ελεύθερη είσοδο.

Οι τέσσερις ενότητες είναι:

-«Εισβάλλοντας στον νανόκοσμο: αλλαγές κλίμακας, αλλαγές νόμων της φυσικής». Στην πρώτη ενότητα ο επισκέπτης καλείται να αλλάξει την κλίμακα αναφοράς και ανακαλύπτει τους περίεργους και περιοριστικούς «νόμους» της Φυσικής.

- «Προσεγγίζοντας το θέμα: άτομα, δυνατότητες παραγωγής, όρια και προοπτικές έρευνας». Στη δεύτερη ενότητα ο επισκέπτης βιώνει πρακτικά την επιστήμη. Μια αναδρομή στην ιστορία των επιστημών δείχνει ότι ο άνθρωπος ενδιαφερόταν πάντοτε για τα απείρως μικρά μεγέθη. Έπειτα, ανακαλύπτει πώς ερευνητές διαφορετικών τομέων εργάζονται πάνω στα ίδια επίπεδα κλίμακας για να αναπτύξουν έναν κοινό ερευνητικό εξοπλισμό.

- «Βρίσκονται ήδη ανάμεσά μας: χαρακτηριστικά των σωματιδίων της νανοκλίμακας που οδηγούν σε εφαρμογές μακροκλίμακας, παρουσίαση πιθανών εφαρμογών, αγορές, επαγγέλματα, εταιρείες». Η τρίτη ενότητα δείχνει ότι οι νανοτεχνολογίες χρησιμοποιούνται εμπειρικά από τη φύση και τους ανθρώπους εδώ και πολύ καιρό.

-«Το μέλλον μας χρειάζεται; Ενδεχόμενοι κίνδυνοι, ο διάλογος επιστήμης-κοινωνίας». Η τέταρτη ενότητα εισάγει τον επισκέπτη στις διαστάσεις των νανοτεχνολογιών. Οι επιστήμη είναι προϊόν κάποιου πολιτισμού. Οι νανοτεχνολογίες, όπως άλλες τεχνολογίες πριν από αυτές, ενίοτε δημιουργούν φόβους και ελπίδες.

Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Γαλλίας, το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Ίδρυμα Ευγενίδου, με την ευκαιρία της Γαλλικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

[via]