Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2008

Ένα βήμα πιο κοντά στα ρομπότ βοηθούς από το Stanford University.



Το όνειρο πολλών είναι κάποια στιγμή η εξέλιξη των ρομπότ σε βαθμό όπου θα μπορούν να βοηθούν στις δουλειές του σπιτιού ή σε άλλες εργασίες. Δηλαδή η κατασκευή ρομπότ-βοηθών. Στο πανεπιστήμιο του Stanford έκαναν σημαντική πρόοδο στο θέμα καταφέρνοντας να κατασκευάσουν ένα ρομπότ το οποίο επιτελεί εντυπωσιακές λειτουργίες.

Κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο μιας και απλές διαδικασίες όπως το να σηκώσουμε ένα αντικείμενο από το πάτωμα μπορεί να είναι για έναν άνθρωπο κάτι απλό, αλλά για ένα ρομπότ είναι ένας άθλος. Ο λόγος είναι ότι όχι μόνο πρέπει το ρομπότ να προγραματισθεί ανάλογα, αλλά και το γεγονός ότι θα έρθει σε επαφή με περιβάλλον το οποίο δεν είναι οικείο, και θα πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζει τα αντικείμενα που βρίσκονται γύρω του από όποια γωνία και αν τα βλέπει.

Επίσης πολλά αντικείμενα λόγω κατασκευής μπορεί να έχουν διαφορετικούς τρόπους λαβής ώστε να μην καταστραφούν. Για παράδειγμα ένα κολονάτο ποτήρι ειναι ασφαλέστερο να το πιάσεις από το “πόδι” του παρά από το πάνω μέρος. Όλα αυτά θα πρέπει λοιπόν να προβλεβθούν και να μάθει το ρομπότ να ανταπεξέρχεται στις δυσκολίες μόνο του.

Ο βοηθός καθηγητή Andrew Ng πριν λίγο καιρό ξεκίνησε ένα project το οποίο ονόμασε Stanford Artificial Intelligence Robot (STAIR). Αυτό στόχευε στην κατασκευή ενός ρομπότ το οποίο θα κατάφερνε να επιτελεί διάφορες καθημερινές εργασίες. Για παράδειγμα να αδειάσει ένα πλυντήριο πιάτων ή να φέρει ένα αντικείμενο που θα του ζητηθεί, όπου και αν είναι αυτό τοποθετημένο, ακόμα και άλλο δωμάτιο. Αυτό το πέτυχε τροφοδοτώντας το ρομπότ με φωτογραφίες αντικειμένων τα οποία ήταν φωτογραφημένα από διαφορετικές γωνίες ώστε να μπορεί να τα αναγνωρίζει.

Η ομάδα του Andrew Ng, εκπαίδευσε το ρομπότ να είναι ικανό να μπορεί να πιάνει ένα αντικείμενο σωστά ακόμα και αν δεν το έχει ξαναδεί ποτέ. Προκειμένου να μπορεί να αντιλαμβάνεται τον χώρο και να μπορεί να αλληλεπιδρά με τα αντικείμενα σωστότερα, ανέπτυξαν ένα ειδικό πρόγραμμα το οποίο μετατρέπει τις δισδιάστατες φωτογραφίες που παίρνει από το περιβάλλον του με την κάμερα, σε τρισδιάστατες.

Το αποτέλεσμα είναι ένα ρομπότ το οποίο είναι σε καλό δρόμο για να θεωρηθεί ένας από τους προγόνους των ρομπότ βοηθών που όλοι φαντάζονται κάποια στιγμή μέσα στα σπίτια τους.

[via]