Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

Νέες θεωρίες για την ηλικία των δαχτυλιδιών του Κρόνου


Τα δαχτυλίδια του πλανήτη Κρόνου φαίνεται να είναι πολύ μεγαλύτερα και παλιά από όσο μέχρι σήμερα πίστευαν οι επιστήμονες, σύμφωνα με νέα αναφορά αστρονόμων.

Οι υπολογισμοί που έγιναν από ομάδα του πανεπιστημίου του Κολοράντο, με τη βοήθεια ενός πανίσχυρου υπολογιστή και με τη χρήση στοιχείων από το διαστημόπλοιο Κασίνι που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη.

Η ομάδα υπολόγισε τις βαρυτικές δυνάμεις και συγκρούσεις σε ένα δείγμα από περισσότερα από 100.000 παγωμένα σωματίδια σε έναν από τους δακτυλίους του Κρόνου και παρατήρησε ότι αντί να περιστρέφονται ομαλά γύρω από τον αέριο γίναντα, τα σωματίδια τείνουν να ενώνονται και να σχηματίζουν πιο πυκνούς όγκους. Ως αποτέλεσμα, η μάζα του υλικού στους δακτυλίους μπορεί να είναι μέχρι και τρεις φορές μεγαλύτερη.

Τα σωματίδια παρέχουν επίσης μία ένδειξη για την ηλικία των δακτυλίων, επειδή ελαττώνονται από τις επαναλαμβανόμενες τροχιακές συγκρούσεις στην πάροδο του χρόνου και από τη σύγκρουση με μετεωρίτες. Τα δαχτυλίδια του Κρόνου μπορεί να είναι και «δισεκατομμυρίων ετών», σε σχέση με τη σημερινή αντίληψη που τα προσδιορίζει στα 100 εκατομμύρια χρόνια.

Δύο είναι οι κύριες υποθέσεις σχετικά με τον σχηματισμό των δαχτυλιδιών. Η πρώτη αναφέρει ότι σχηματίστηκαν ταυτόχρονα με τον πλανήτη, σαν απομεινάρια από τα υλικά που σχημάτισαν τον αέριο γίγαντα. Η δεύτερη, που ενισχύεται με τα στοιχεία που στέλνει το Κασίνι, θεωρεί ότι τα δαχτυλίδια είναι υπολείμματα μεγάλων παγωμένων δορυφόρων του πλανήτη που με την πάροδο του χρόνου διαλύθηκαν.

[via] & Οι φωτογραφίες είναι από το www.physics4u.gr