Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2008

Το «Θεϊκό Οχημα» ξεκίνησε το ταξίδι του


H Kίνα έστειλε χθες στο διάστημα την τρίτη επανδρωμένη αποστολή με τρεις αστροναύτες, κύριος στόχος των οποίων είναι να πραγματοποιήσουν τον πρώτο, για την χώρα, διαστημικό περίπατο...

Η κάψουλα Σενζού («Θεϊκό Όχημα») θα παραμείνει σε τροχιά περίπου 70 ώρες προτού πέσει με αλεξίπτωτο στην Aυτόνομη Περιοχή της Eσωτερικής Mογγολίας, στα βόρεια της Kίνας.

Σύμφωνα με το κινεζικό Γραφείο Mηχανικής Eπανδρωμένων Διαστημικών Πτήσεων, ο διαστημικός περίπατος θα πραγματοποιηθεί είτε σήμερα είτε αύριο, ανάλογα με το πόσο καλά θα έχει προσαρμοστεί το πλήρωμα στην έλλειψη βαρύτητας.

Στον διαστημικό περίπατο θα χρησιμοποιηθεί και μια στολή ρωσικής κατασκευής και η όλη επιχείρηση «θα υποστηρίζεται από Pώσους ειδικούς καθ’ όλη τη διάρκειά της», όπως δήλωσε εκπρόσωπος του διαστημικού προγράμματος, ο οποίος τόνισε ότι το διαστημικό πρόγραμμα δεν έχει στρατιωτικό χαρακτήρα.

H Kίνα έγινε το 2003 μόλις η τρίτη χώρα του κόσμου, μετά τις HΠA και τη Σοβιετική Ένωση, που στέλνει άνθρωπο στο φεγγάρι. O διαστημικός περίπατος θεωρείται ένα κρίσιμο ενδιάμεσο στάδιο για την ανάπτυξη τεχνολογίας σύνδεσης δύο σκαφών σε τροχιά, προκειμένου να κατασκευαστεί στο μέλλον ο πρώτος κινεζικός διαστημικός σταθμός.

H επιτυχία του κινεζικού διαστημικού προγράμματος αποτελεί πηγή εθνικής υπερηφάνειας για την κομμουνιστική χώρα και η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ζωντανά τον χαιρετισμό του προέδρου Xου Zιντάο στο τριμελές πλήρωμα.

[via]