Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

«Βουτιά» στον Ειρηνικό Ωκεανό πραγματοποίησε το ευρωπαϊκό διαστημικό μεταγωγικό-Ελεγχόμενη καταστροφή

Η πτώση του ATV ήταν εντυπωσιακή και είχε και επιστημονικό ενδιαφέρον

Τουλούζη

Με έναν θεαματικό τρόπο, από τον οποίο οι επιστήμονες αποκόμισαν και χρήσιμα δεδομένα για το μέλλον, ολοκλήρωσε την αποστολή του το ρομποτικό μεταγωγικό σκάφος «Ιούλιος Βερν» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), αφού πραγματοποίησε ελεγχόμενη πτώση στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Το μεγαλύτερο τμήμα του σκάφους, που δεν προστατευόταν από ειδική θερμική ασπίδα, διαλύθηκε κατά την επάνοδό του μέσα στην ατμόσφαιρας, σε ύψος 75 χιλιομέτρων. Τα υπόλοιπα κομμάτια, βυθίστηκαν στον ωκεανό, 12 λεπτά αργότερα, όπως ανακοίνωσε η ESA.

Η περιοχή της πρόσκρουσης, μία ζώνη ασφαλείας μήκους 2.700 χιλιομέτρων και πλάτους 200 χιλιομέτρων στο νότιο Ειρηνικό Ωκεανό είχε αποκλειστεί από ημέρες.

Ο «Ιούλιος Βερν» ολοκλήρωσε μία επιτυχημένη, όπως χαρακτηρίστηκε, εξάμηνη αποστολή του στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Κατά την επιστροφή του το σκάφος που ήταν φορτωμένο με απόβλητα του ISS βρισκόταν υπό την εποπτεία του Κέντρου Ελέγχου της ESA στην Τουλούζη της Γαλλίας.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν με προσοχή την ελεγχόμενη καταστροφή του σκάφους και για να διαπιστώσουν με ποιο τρόπο ακριβώς διαλύθηκαν συγκεκριμένα τμήματα του σκάφους κατά την επιστροφή του, όπως οι δεξαμενές καυσίμων, ώστε μελλοντικά να σχεδιάσουν την ασφαλή του επάνοδο. Παράλληλα, διαπίστωσαν με ποιο τρόπο ένας φυσικός μετεωρίτης εκρήγνυται όταν εισέρχεται στην ατμόσφαιρα της Γης.

Το όχημα «Ιούλιος Βερν» (επισήμως είναι γνωστό σαν Αυτοματοποιημένο Όχημα Μεταφοράς - ATV) κόστισε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξή του. Όπως είναι γνωστό, ακόμα τέσσερα ακόμα παρόμοια σκάφη θα κατασκευαστούν, με το επόμενο το 2010.

Τα ATV εφοδιάζουν τον ISS με καύσιμα και άλλα υλικά όπως τρόφιμα, ρούχα, ανταλλακτικά, νερό, οξυγόνο, συνολικού βάρους 6 τόνων ενώ, στην επιστροφή, παραλαμβάνει τα απορρίμματα του ISS.

[via]