Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

Ένας «χημικός ισημερινός» χωρίζει τα ημισφαίρια της Γης

Τα γεωγραφικά και χημικά σύνορα Βορρά-Νότου δεν συμπίπτουν
Σιγκαπούρη

Ένα νοητό «χημικό ισημερινό», που χωρίζει το μολυσμένο αέρα του Βόρειου Ημισφαιρίου από το καθαρότερο Νότιο Ημισφαίριο, υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν Βρετανοί ερευνητές.

Στον καθαρό ουρανό του δυτικού Ειρηνικού, λίγο βορειότερα της Αυστραλίας, οι επιστήμονες αναγνώρισαν μια διαχωριστική ζώνη πλάτους περίπου 50 χιλομέτρων. Στη βορειότερη πλευρά της το επίπεδο του μονοξειδίου του άνθρακα είναι τέσσερις φορές υψηλότερο από ό,τι στη νότια πλευρά, ανακοίνωσε η ομάδα την Τρίτη στη Σιγκαπούρη.

Η ανακάλυψη ότι τα χημικά και μετεωρολογικά «σύνορα» των αέριων μαζών του Βορρά και του Νότου δεν συμπίπτουν κατ’ ανάγκην αναμένεται να βοηθήσει σε προσομοιώσεις τις κίνησης των αέριων ρύπων και της συμβολής τους στις κλιματικές μεταβολές.

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες πίστευαν ότι το όριο ανάμεσα στην ατμόσφαιρα του Βόρειου και του Νότιου Ημισφαιρίου είναι η λεγόμενη Διατροπική Ζώνη Σύγκλισης, μια κινούμενη νεφελώδης ζώνη που περιβάλλει τη Γη περίπου στο επίπεδο του γεωγραφικού ισημερινού και όπου οι αληγείς άνεμοι των δύο ημισφαιρίων συναντιούνται. Χαρακτηρίζεται από συχνές βροχοπτώσεις και θεωρείται μετεωρολογικό σύνορο για τη μεταφορά ρυπογόνων ουσιών ανάμεσα στα δύο ημισφαίρια.

Όμως η νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Υόρκης, που θα δημοσιευθεί στο Journal of Geophysical Research - Atmospheres, διαπίστωσε τεράστιες αποκλίσεις στην ποιότητα του αέρα από τη μια στην άλλη πλευρά του «χημικού ισημερινού», ο οποίος τοποθετείται πολύ βορειότερα του μετεωρολογικού συνόρου της Διατροπικής Ζώνης Σύγκλισης (την εποχή της έρευνας βρισκόταν πάνω από την κεντρική Αυστραλία).

Η ανακάλυψη έγινε με τη βοήθεια αισθητήρων πάνω σε ένα ειδικά εξοπλισμένο αεροπλάνο στη διάρκεια πολλών πτήσεων βορείως της Αυστραλίας.

Πάντως η Δρ Τζάκλιν Χάμιλτον επικεφαλής των ερευνητών, δεν αποκλείει ο «ισημερινός» να έχει εποχικό χαρακτήρα.

[via]