Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

Αναβάλλεται λόγω νέας βλάβης η επισκευή του Hubble

To Hubble βρίσκεται σε τροχιά από το 1990

Ακρωτήριο Κανάβεραλ

Η αποστολή του διαστημικού λεωφορείου για την επισκευή του Hubble ήταν προγραμματισμένη για τις 14 Οκτωβρίου, ωστόσο το διαστημικό τηλεσκόπιο τέθηκε εκτός λειτουργίας από νέα, σοβαρή βλάβη, και η NASA αναγκάστηκε να αναβάλει την εκτόξευση για τις αρχές του 2009.

Τη νύχτα του Σαββάτου έπαψε να λειτουργεί το σύστημα διαχείρισης εντολών και δεδομένων του Hubble, το οποίο συλλέγει τα δεδομένα από τα επιμέρους όργανα του τηλεσκοπίου και τα επεξεργάζεται για να τα μεταδώσει στη Γη.

Οι υπεύθυνοι ελπίζουν ότι το γερασμένο διαστημικό τηλεσκόπιο θα ξαναλειτουργήσει σε μία ή δύο εβδομάδες, έπειτα από την ενεργοποίηση του εφεδρικού συστήματος, το οποίο όμως παραμένει ανενεργό από την εκτόξευση του τηλεσκοπίου πριν από 18 χρόνια.

Όπως ανακοίνωσε η NASA τη Δευτέρα, η αποστολή του διαστημικού λεωφορείου Atlantis θα πραγματοποιηθεί το Φεβρουάριο του 2009 το νωρίτερο, με κάθε μήνα καθυστέρησης να κοστίζει επιπλέον 10 εκατ. δολάρια.

Είναι πάντως ευτύχημα που η νέα βλάβη εμφανίστηκε πριν από την αποστολή επιδιόρθωσης και όχι μετά την επιστροφή των αστροναυτών, σχολίασε εκπρόσωπος της NASA.

«Κατά κάποιο τρόπο, αν αυτή η βλάβη έπρεπε να συμβεί, δεν θα μπορούσε να είχε συμβεί σε καλύτερη στιγμή» είπε ο Εντ Ουάιλερ, ανώτατος αξιωματούχος της υπηρεσίας.

Η πέμπτη και τελευταία αποστολή επιδιόρθωσης του Hubble αναμένεται να παρατείνει τη ζωή του κατά 5-10 χρόνια.

[via]