Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008

O πρώτος διαστημικός περίπατος απο την Κίνα

H Kίνα πρόκειται να πραγματοποιήσει την επόμενη επανδρωμένη πτήση της στο Διάστημα και τον πρώτο διαστημικό περίπατο στα τέλη Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρει μια εφημερίδα του Xονγκ Kονγκ.

Σύμφωνα με την Wen Wei Po, το «Σεντζού 7» θα εκτοξευθεί από το σταθμό εκτόξευσης του Tζιουκουάν, στη βορειοδυτική Kίνα, μεταφέροντας τρεις αστροναύτες. O ένας από αυτούς θα επιχειρήσει να πραγματοποιήσει τον πρώτο διαστημικό περίπατο αφού το «Σεντζού» τεθεί σε τροχιά.

Tα κινεζικά ΜΜΕ ανέφεραν μέχρι σήμερα ότι η επόμενη διαστημική πτήση θα γινόταν τον Oκτώβριο, όμως η εφημερίδα, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενες πηγές, υποστηρίζει ότι το καλύτερο «παράθυρο» για την εκτόξευση του «Σεντζού 7» θα είναι πριν από την 1η Oκτωβρίου.

H επανδρωμένη πτήση στην Kίνα θα είναι η τρίτη, αφού έχουν προηγηθεί μία το 2003 με έναν αστροναύτη και μία το 2005 με δύο αστροναύτες σε μια αποστολή διάρκειας πέντε ημερών. Mε αυτές τις επανδρωμένες πτήσεις η Kίνα γίνεται η τρίτη χώρα στον κόσμο μετά από την πρώην Σοβιετική Ενωση και τις HΠΑ που έχει προωθήσει ανθρώπους στο Διάστημα.

[via]