Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008

Κώδικας «Da Vinci-S»

Ο κ. Εμμανουήλ Παναγιώτου, Δ/ντής της Β΄ Ουρολογικής Κλινικής του Υγεία, μιλά για τα οφέλη της μεθόδου «Da Vinci-S», απαντώντας στα διλήμματα των ασθενών αναφορικά με τη μορφή της χειρουργικής επέμβασης.

Η τεχνολογία «da vinci-s» αποτελεί εξέλιξη της κλασικής μεθόδου «Da Vinci». Ο κ. Εμμ. Παναγιώτου, μας ενημερώνει σχετικά: «Στην Ελλάδα, υπάρχουν δύο συστήματα ρομποτικής χειρουργικής «Da Vinci». Το πρώτο, που είναι παλαιότερης τεχνολογίας, αγοράστηκε πριν από ενάμιση χρόνο περίπου από ιδιωτική κλινική, ενώ το δεύτερο υπάρχει στο νοσοκομείο Υγεία και αποτελεί ένα από τα τελειότερα στην Ευρώπη. Συνολικά υπάρχουν 6-7 τέτοια μηχανήματα σε όλη την Ευρώπη. Το «Da Vinci-S», όπως ονομάζεται το σύστημα ρομποτικής τεχνολογίας του Υγεία, αγοράστηκε πριν από ένα χρόνο περίπου και χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά από εμένα και την ομάδα μου για ουρολογικές επεμβάσεις».

Στη συνέχεια, μας περιγράφει το σύστημα «Da Vinci-S»: «Η ρομποτική χειρουργική αποτελεί εξέλιξη στον τομέα της λαπαροσκοπικής και ελάχιστα τραυματικής χειρουργικής. Το ρομποτικό σύστημα αποτελείται από μια κονσόλα χειρισμού (που περιλαμβάνει 3D οθόνη και ειδικά χειριστήρια) σε μικρή απόσταση από τον ασθενή, ενώ το ρομποτικό σύστημα 4 βραχιόνων περιλαμβάνει πληθώρα χειρουργικών εργαλείων και βρίσκεται πάνω στον ασθενή μέσω τομών ελάχιστων χιλιοστών στο δέρμα. Τα δύο αυτά τμήματα του ρομπότ συνδέονται μεταξύ τους με ειδικά καλώδια που μεταφέρουν την εικόνα και τις εντολές του χειρουργού από την κονσόλα προς τους βραχίονες και αντίστροφα. Ο χειρουργός κάθεται στην κονσόλα η οποία βρίσκεται στη χειρουργική αίθουσα και από απόσταση χειρίζεται το σύστημα με τους 4 βραχίονες έχοντας τρισδιάστατη εικόνα. Σε κάθε βραχίονα προσαρμόζεται ένα χειρουργικό εργαλείο ανάλογα με τις απαιτήσεις του χειρουργείου, ενώ στον κεντρικό βραχίονα βρίσκεται η κάμερα που μεταφέρει την εικόνα στο χειρουργό. Ο χειρουργός κινεί τους βραχίονες με πολύ απλές κινήσεις των καρπών του χεριού του μέσω των χειριστηρίων».

Όσον αφορά στην υπεροχή του σε σχέση με την κλασική πρακτική της ανοικτής χειρουργικής, ο κ. Παναγιώτου τονίζει: «Η πρακτική χειρουργική γίνεται σήμερα με 3 τρόπους. Παλαιότερα, γινόταν με την κλασική ανοιχτή επέμβαση, δηλαδή υπήρχαν τομές για να αφαιρέσουμε ένα όργανο. Στη συνέχεια, ακολούθησε η λαπαροσκόπηση, ως φυσική εξέλιξη της ρομποτικής χειρουργικής. Η λαπαροσκόπηση είναι, κατά τη γνώμη μου, πολύ καλύτερη από την παλιά κλασική χειρουργική, διότι γίνεται σε τρεις οπές με άριστα αποτελέσματα. Ωστόσο, το μειονέκτημα είναι ότι ο γιατρός χειρουργεί σε δύο διαστάσεις, μήκος και πλάτος, χωρίς να έχει αίσθηση του βάθους. Η σύγχρονη ρομποτική καταφέρνει να παντρεύει την κλασική χειρουργική με τη λαπαροσκόπηση. Είναι ό,τι τελειότερο υπάρχει σήμερα στον κόσμο, καθώς ο χειρουργός βλέπει σε μεγέθυνση, 15 φορές καλύτερα, απ’ ό,τι στην ανοιχτή χειρουργική. Σε περιπτώσεις όπως η ριζική προστατεκτομή, αποτελεί επανάσταση. Παλαιότερα, όταν ο ασθενής είχε καρκίνο του προστάτη και γινόταν αφαίρεση με τομή, υπήρχαν πάντοτε δύο φοβερά μειονεκτήματα, ακράτεια ούρων και ανικανότητα, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στους ασθενείς. Πολλές φορές, έχω συναντήσει ανθρώπους που τα ασφαλιστικά τους ταμεία τούς στέλνουν στο εξωτερικό για να πραγματοποιήσουν ρομποτική εγχείρηση. Θα μπορούσαν κάλλιστα να τους παραπέμπουν στα νοσοκομεία της χώρας μας όπου πραγματοποιούνται οι αντίστοιχες εγχειρήσεις».

Από τον ΚΟΣΜΑ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟ

[via]