Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Μαύρες τρύπες συνελήφθησαν να χορεύουν σε ντουέτο

Το ζεύγος σε καλλιτεχνική απεικόνιση -οι λάμψεις προέρχονται
από υλικό που ετοιμάζονται να καταπιούν οι μαύρες τρύπες

Λονδίνο

Οι πειστικότερες μέχρι σήμερα ενδείξεις για την ύπαρξη μελανών οπών που κινούνται σε τροχιά η μία γύρω από την άλλη καταγράφηκαν από τηλεσκόπιο στο Νέο Μεξικό.

Οι αστρονόμοι πιστεύουν σήμερα ότι οι περισσότεροι γαλαξίες κρύβουν στο κέντρο τους «υπέρμαζες» μαύρες τρύπες -στο κέντρο του δικού μας Γαλαξία, για παράδειγμα, υπάρχει πιθανότατα μια μαύρη τρύπα με μάζα 3 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη του Ήλιου.

Η ύπαρξη δυαδικών συστημάτων, στα οποία δύο μαύρες τρύπες κινούνται σε τροχιά η μία γύρω από την άλλη, είχε προταθεί από πολλές ερευνητικές ομάδες στο παρελθόν, χωρίς όμως να έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα.

Τώρα, Αμερικανοί αστρονόμοι παρουσιάζουν στο περιοδικό Nature πειστικές ενδείξεις για ένα δυαδικό σύστημα που βρίσκεται στο κέντρο ενός γαλαξία περίπου 5 δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη.

Τα δύο κοσμικά τέρατα πιθανότατα βρίσκονταν αρχικά σε διαφορετικούς γαλαξίες, οι οποίοι αργότερα συγκρούστηκαν και συγχωνεύτηκαν. Οι μαύρες τρύπες απέχουν τώρα 0,3 έτη φωτός και χρειάζονται 100 χρόνια για να ολοκληρώσουν μία πλήρη περιφορά η μία γύρω από την άλλη.

Οι μαύρες τρύπες είναι εξ' ορισμού αόρατες -η παρουσία τους μπορεί να γίνει αντιληπτή μόνο από οπτικά φαινόμενα που προκαλούν στο χώρο γύρω τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το τηλεσκόπιο του Παρατηρητήριου Απάτσι Πόιντ στο Νέο Μεξικό κατέγραψε πίδακες ακτινοβολίας που εκπέμπονται από υλικό το οποίο επιταχύνεται σε ακραίες ταχύτητες λίγο πριν χαθεί για πάντα μέσα στις μαύρες τρύπες.

Το μικρότερο από τα δύο βαρυτικά τέρατα έχει μάζα περίπου 20 εκατ. φορές μεγαλύτερη του Ήλιου, ενώ η άλλη έχει «καταπιεί» τόσο πολύ υλικό στη διάρκεια της ζωής της ώστε έχει φτάσει σε μάζα 1 δισ. φορές μεγαλύτερη από του Ήλιου.

«Ανακαλύψαμε ότι υπάρχει σαφής συσχετισμός ανάμεσα στο μέγεθος μιας μαύρης τρύπας και το μέγεθος του γαλαξία μέσα στον οποίο βρίσκεται. Θα μπορούσε λοιπόν να πρόκειται για την περίπτωση ενός μεγάλου γαλαξία που κατάπιε έναν μικρότερο» δήλωσε στο Reuters ο Τοντ Μπόροσον, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο αμερικανικό Εθνικό Παρατηρητήριο Οπτικής Αστρονομίας.

Οι ερευνητές δεν αποκλείουν οι δύο μαύρες τρύπες να πλησιάσουν αργότερα η μία την άλλη και τελικά να συγχωνευτούν.

[via]