Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

112 Ο αριθμός που σώζει ζωές


Αριθμός 112


Πρόκειται για τον ενιαίο ευρωπαϊκό αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης - Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΤΕ, στην Ελλάδα ο αριθμός κλήσης άρχισε να λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 1999

Είναι ο αριθμός των… αριθμών. Μπορείτε να τον καλέσετε χωρίς χρέωση είτε από σταθερό τηλέφωνο είτε από κινητό, είτε από τηλεφωνικό θάλαμο και να σας βγάλει σώους και αβλαβείς από μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Όπου κι αν βρίσκεστε και κινδυνεύετε, είτε στη μέση του ωκεανού είτε στην πλαγιά ενός βουνού, ακόμη κι αν το κινητό δεν έχει καν σήμα, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, το 112 είναι ο αριθμός που θα σας κρατήσει στη ζωή.

Πρόκειται για τον ενιαίο ευρωπαϊκό αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης, έναν αριθμό κοινό για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κύριος σκοπός του είναι η εξυπηρέτηση κλήσεων έκτακτης ανάγκης (ιατρικά θέματα, οδικά ατυχήματα, απεγκλωβισμοί) που προέρχονται από πολίτες ή τουρίστες που δεν γνωρίζουν τα εθνικά τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης κάθε χώρας. Σε κάθε περίπτωση, η απάντηση θα είναι η ίδια, όπως εάν είχαν καλέσει έναν εθνικό αριθμό άμεσης ανάγκης.

Είναι γεγονός ότι ο αριθμός των ανθρώπων που ταξιδεύουν κάθε χρόνο στην Ευρώπη αυξάνεται και για το λόγο αυτό είναι καθησυχαστικό να γνωρίζουμε ότι ο ίδιος αριθμός κλήσης καλύπτει όλες τις υπηρεσίες άμεσης ανάγκης σε όλες τις χώρες.

Άλλωστε, κάθε δευτερόλεπτο είναι πολύτιμο σε περίπτωση άμεσης ανάγκης, είτε πρόκειται για ιατρικό περιστατικό είτε για οδικό ατύχημα, είτε για επίθεση. Συνεπώς, όσο πιο γρήγορα φθάσει η βοήθεια τόσο το καλύτερο και η υπηρεσία "112" μπορεί να διεκπεραιώσει μία επείγουσα κλήση μέσα σε χρονικό διάστημα από 9 δευτερόλεπτα έως ένα λεπτό.

Το "112" εξυπηρετεί περιστατικά έκτακτης ανάγκης και σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταγράφονται 100.000.000 τέτοια περιστατικά κάθε χρόνο στην Ευρώπη.

Επίσης, η κλήση έκτακτης ανάγκης αφορά τις υπάρχουσες εθνικές υπηρεσίες κλήσεων έκτακτης ανάγκης (ΕΚΑΒ, πυροσβεστική, αστυνομία).