Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Εφαρμογή Kindle για το iPhone ετοίμασε η Amazon

Ελπίζοντας να εκμεταλλευτεί τη δυναμική του iPhone της Apple, η Amazon ετοίμασε και διαθέτει έκδοση του Kindle, του e-reader της εταιρείας για το δημοφιλές κινητό.

Η Amazon ξεκίνησε τη διάθεση του δωρεάν προγράμματος μέσα από το AppStore των iTunes, μεταφέροντας έτσι πολλές από τις δυνατότητες του Kindle στην οθόνη του iPhone αλλά και του iPod Touch. Η εφαρμογή κάνει την εμφάνιση της λίγες μόλις εβδομάδες μετά την κυκλοφορία της δεύτερης έκδοσης του Kindle. Η εταιρεία δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία πωλήσεων της συσκευής, ωστόσο υπολογισμοί κάνουν λόγο για διάθεση 500.000 Kindle το 2008.

Η διάθεση του προγράμματος στα iPhone και iPod δίνει αναμφίβολα τη δυνατότητα στην Amazon να αυξήσει εκθετικά την πελατειακή της βάση αποκτώντας πρόσβαση στα εκατομμύρια κατόχους iPhone και iPod. Προς το παρόν, η Amazon διαθέτει 240.000 τίτλους βιβλίων για το Kindle, ενώ η βιβλιοθήκη της μεγαλώνει κάθε μέρα, ενώ πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη κίνηση της Amazon θα έχει θετικό αντίκτυπο και στη διάδοση των e-books.

Ο Στίβεν Γου, αναλυτής της RBC Capital Markets θεωρεί ότι βασικό ενδιαφέρον της Amazon αυτή τη στιγμή είναι οι πωλήσεις e-books σε πρώτο λόγο, και μετά η πώληση Kindle. Αυτό δε σημαίνει ωστόσο ότι δεν νοιάζονται για τον πιθανό «κανιβαλισμό» του προϊόντος. Η μικρότερη οθόνη των iPhone και iPod είναι ένας καλός τρόπος για την εξοικείωση των χρηστών με τα e-books, αν και όπως επισημαίνει ο Γου, οι σοβαροί αναγνώστες τελικά θα αγοράσουν το Kindle όταν βελτιωθεί το οικονομικό κλίμα.

Στην παρούσα μορφή της, η εφαρμογή δεν επηρεάζει εμφανώς το Kindle, εν μέρει επειδή δεν έχει ενσωματωμένη τη δυνατότητα αγοράς ενός e-book. Ο χρήστης πρέπει να συνδεθεί πρώτα στο Ίντερνετ και να το προμηθευτεί από σχετική ιστοσελίδα. Αν η εταιρεία όμως αποφασίσει να προσθέσει και αυτή τη λειτουργία, οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα ξεχωρίσει από άλλες αντίστοιχες εφαρμογές.

[via]