Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2008

Κανονικά τα εγκαίνια του LHC παρά το τεχνικό κώλυμα & LHC Grid Fest

To αχανές κέντρο δεδομένων της Γενεύης είναι ένα
από τα 140 κέντρα σε όλο τον κόσμο για τον LHC


Γενεύη


Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων του CERN θα εγκαινιαστεί επίσημα στις 21 Οκτωβρίου παρά τα τεχνικά προβλήματα που τον έθεσαν εκτός λειτουργίας μέχρι την άνοιξη.

Στη μεγάλη τελετή για το μεγαλύτερο επιστημονικό όργανο του κόσμου θα παρευρεθούν πολιτικοί ηγέτες των χωρών-μελών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικής Έρευνας και εκπρόσωποι των κρατών με καθεστώς παρατηρητή.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ομιλίες, εκθέσεις και την οπτικοακουστική παράσταση Origins, με εικόνες του National Geographic και μουσική του Φίλιπ Γκλας.

Αν και ο LHC βρίσκεται σήμερα υπό επισκευή, στις 10 Σεπτεμβρίου είχε τεθεί επιτυχώς σε λειτουργία και η πρώτη δέσμη πρωτονίνων κυκλοφόρησε σε όλο το μήκος της υπόγειας σήραγγας στα γαλλο-ελβετικά σύνορα, μήκους μήκους 27 χλμ.

Η τεράστια εγκατάσταση είναι η μόνη στον κόσμο με τη δυνατότητα να επιταχύνει πρωτόνια μέχρι σχεδόν την ταχύτητα του φωτός και να τα φέρνει σε μετωπική σύγκρουση, αναδημιουργώντας τις συνθήκες που επικρατούσαν κλάσματα του δευτερολέπτου μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.

Τα υποατομικά συντρίμμια των συγκρούσεων θα δώσουν στοιχεία για τη σκοτεινή ύλη και τις επιπλέον διαστάσεις που ίσως κρύβει το Σύμπαν και να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη του σωματίδιου του Χιγκς, γνωστό και ως «σωματίδιο του Θεού», το οποίο δίνει στην ύλη μάζα.

Ο επιταχυντής θα λειτουργήσει ξανά την άνοιξη του 2009, αφού αποκατασταθούν οι βλάβες στη συνδεσμολογία ανάμεσα σε δύο από τους γιγάντιους μαγνήτες που επιταχύνουν τις δέσμες.

[via]

Ρίξτε και μια ματιά στο LHC Grid Fest και ακομα στο Worldwide LHC Computing Grid

Το Μέλλον είναι εκεί...