Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2008

Αναβρασμός στα πανεπιστήμια

Αθήνα

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων κολεγίων. Όπως αναμενόταν, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση επικρατεί αναβρασμός, με τους πανεπιστημιακούς να χαρακτηρίζουν το ζήτημα «αιτία πολέμου».

Στο πλαίσιο αυτό, το Σάββατο συνεδριάζει η διευρυμένη Διοικούσα Επιτροπή της Ομοσπονδίας των Πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) με θέμα τις κινητοποιήσεις λόγω των κολεγίων αλλά και της χαμηλής κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία. Σύμφωνα με το Βήμα, η Ομοσπονδία θα προτείνει στον κλάδο διήμερη απεργιακή κινητοποίηση στα τέλη Νοεμβρίου (ενδεχομένως στις 20 και 21 του μήνα) και τριήμερη απεργία στις αρχές Δεκεμβρίου (πιθανόν τις τρεις πρώτες ημέρες του μήνα).

Στο πλευρό τους βρίσκονται και οι φοιτητές, οι οποίοι ξεκινούν από την ερχόμενη εβδομάδα γενικές συνελεύσεις στις σχολές, ενώ και οι διοικήσεις των Ιδρυμάτων αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να βάλουν λουκέτο. Οι φοιτητικοί σύλλογοι εντάσσουν τις αντιδράσεις για τα κολέγια στο γενικότερο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, προσανατολιζόμενοι σε διαδοχικές πορείες στο κέντρο της Αθήνας και σε καταλήψεις αμέσως μετά τη 17η Νοεμβρίου.

Το Σάββατο, επίσης, οι πρόεδροι των τοπικών συλλόγων των καθηγητών (ΕΛΜΕ) συζητούν την πρόταση της ομοσπονδίας τους (ΟΛΜΕ) για απεργία διαρκείας από τον Δεκέμβριο.

Παράλληλα, στις 31 Οκτωβρίου έχει ορισθεί η πραγματοποίηση της Συνόδου των Πρυτάνεων και ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν είναι ο τρόπος αντίδρασης στην απόφαση τους Ευρωδικαστηρίου.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο όπου βρίσκονται σε αναβρασμό και όλες οι υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης, καθώς περισσότερα από 300 σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα τελούν υπό κατάληψη, με τους μαθητές να διεκδικούν καλύτερες υλικοτεχνικές υποδομές στα σχολεία τους, κατάργηση της διπλοβάρδιας αλλά και της παραπαιδείας.