Αθήνα
Η εξέλιξη στο θέμα της αναγνώρισης των διπλωμάτων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια αναδεικνύει τρία μεθοδευμένα ψέματα του υπουργείου Παιδείας. Αντίθετα με όσα διαβεβαίωνε ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης, όταν ψηφιζόταν στη Βουλή ο νόμος για τα κολέγια (Αύγουστος 2008), το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων έκρινε ότι οι σπουδαστές των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια μπορούν να πάρουν πτυχίο σε τρία χρόνια με τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με έναν πτυχιούχο της Νομικής ή του Πολυτεχνείου ή των Παιδαγωγικών Τμημάτων του δημόσιου Πανεπιστημίου. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων Κωνσταντίνος Καρκανιάς επισημαίνει ότι:
1. Οι απόφοιτοι των κολεγίων λαμβάνουν πανεπιστημιακά πτυχία από τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια 2. Οι όροι εισαγωγής στα κολέγια καθορίζονται υποχρεωτικά από τα ξένα πανεπιστήμια.
3. Η γενική πολιτική είναι ότι τα δίδακτρα για τους νέους φοιτητές είναι ελεύθερα ενώ για τους παλιούς αυξάνονται περίπου με βάση τον πληθωρισμό. Και μία αλήθεια... Είναι φανερό ότι το ΥΠΕΠΘ στο θέμα της αναγνώρισης των Κολεγίων είπε μόνο μία αλήθεια: «Τα κολέγια δίνουν μια ευκαιρία σε παιδιά που δεν μπόρεσαν να περάσουν στο Πανεπιστήμιο». (Ευρ. Στυλιανίδης 7/10/2008- δελτίο Τύπου ΥΠΕΠΘ). Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται, χρόνια τώρα, η δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση θα οδηγήσει τα επόμενα χρόνια μέχρι και 30.000 υποψήφιους ετησίως στα κολέγια. Οι χιλιάδες υποψήφιοι που δεν πετυχαίνουν την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποτελούν τον πρώτο αλλά όχι και τον μοναδικό στόχο της ιδιωτικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης. Οι κομμένοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων, οι ανεπιθύμητοι για το ΥΠΕΠΘ, είναι επιθυμητοί ως πελάτες της ιδιωτικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης αρκεί να αντέχουν τα οικονομικά τους.
Είναι προφανές ότι το σύνθημα «σπούδασε αυτό που πραγματικά θέλεις» χτυπάει ακριβώς στην «καρδιά» της αγωνίας χιλιάδων υποψηφίων που βίωσαν το φετινό δράμα του αποκλεισμού, αλλά και του τμήματος εκείνου των εισακτέων οι οποίοι «γι΄ αλλού ξεκίνησαν και αλλού ο βαθμός τούς πήγε».
...
[
via]
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου