Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008

Ποια είναι η Χαμάς

Η Χαμάς ή «Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης» είναι ισλαμική οργάνωση και πολιτικό κόμμα που κατέχει σήμερα την πλειοψηφία των εδρών του εκλεγμένου νομοθετικού συμβουλίου στην Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή.
Η Χαμάς ιδρύθηκε το 1987 από τον σεΐχη Αχμέντ Γιασίν και τον Μοχάμεντ Ταχά της Παλαιστινιακής πτέρυγας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, κατά την έναρξη της πρώτης Ιντιφάντα. Η Χαμάς εκπονεί εκτεταμένα κοινωνικά προγράμματα και έχει αποκτήσει δημοτικότητα στην παλαιστινιακή κοινωνία με τη δημιουργία νοσοκομείων, εκπαιδευτικών συστημάτων, βιβλιοθηκών και άλλων υπηρεσιών στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Η διακήρυξη της Χαμάς κάνει έκκληση για την καταστροφή του κράτους του Ισραήλ και την αντικατάστασή του με ένα παλαιστινιακό ισλαμικό κράτος στην περιοχή που είναι τώρα το Ισραήλ, τη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Η Χαμάς περιγράφει τη σύγκρουση με το Ισραήλ ως πολιτική και όχι θρησκευτική ή αντισημιτική. Τον Ιανουάριο του 2006, η Χαμάς σε νίκη-έκπληξη στις παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές εξασφάλισε 74 από τις 132 έδρες στη Βουλή, ενώ η κυβερνούσα Φατάχ πήρε 43. Η διακήρυξη της Χαμάς αναφέρει: «Δεν υπάρχει λύση για το παλαιστινιακό ζήτημα εκτός μέσω της Τζιχάντ», και αυτή η στάση έχει βρει ένα δεκτικό ακροατήριο μεταξύ των Παλαιστινίων· πολλοί αντιλαμβάνονται την προηγούμενη κυβέρνηση της Φατάχ ως διεφθαρμένη και αναποτελεσματική. Ωστόσο, μετά την εκλογική νίκη της Χαμάς έχουν ενταθεί οι διαμάχες μεταξύ της Χαμάς και της Φατάχ. Η Χαμάς αναφέρεται ως τρομοκρατική οργάνωση από τον Καναδά,την Ευρωπαϊκή Ενωση, το Ισραήλ, την Ιαπωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, και έχει τεθεί εκτός νόμου στην Ιορδανία. Η Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο περιλαμβάνουν μόνο την στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς στον κατάλογό τους με τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, η Χαμάς χρηματοδοτείται από τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν, την παλαιστινιακή ομογένεια και ιδιώτες ευεργέτες σε άλλα αραβικά κράτη.

[via]

Όσοι δεν γνωρίζετε τη είναι το Τζιχάντ πατήστε εδώ για να ενημερωθείτε. Μακάρι να μπορούσα να βρω σε PDF το βιβλίο ιστορίας της Β λυκείου(γενικής παιδείας) για να σας δείξω τις σελίδες 16-17 να δείτε τη λένε για το Τζιχάντ...Τελικά θα πρέπει να αποφασίσουν τη θέλουν να μας διδάξουν ως Ιστορία...Αυτά που είναι πραγματικά ή αυτά που θέλουν να μας λένε.Δεν μπορώ να καταλάβω τώρα ποια, τι είναι Ιστορία και τι εμπνεύσεις...Ποιον πρέπει να πιστέψουμε;Και το Πρόβλημα αυτό θα λυθεί όταν θα βγει να κυβερνήσει ο "Κανένας"...

Αν δεν σας φτάνει το άρθρο από την Βικιπαίδεια περάστε και από εδώ