Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008

Έκρηξη οργής σε όλη της χώρα

Έκρηξη οργής σε όλη της χώρα

Δραματικός ο απολογισμός της Δευτέρας από τα βίαια επεισόδια σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ δόθηκε στη δημοσιότητα το πόρισμα του ιατροδικαστή.

Στη δημοσιότητα δόθηκε τη Δευτέρα το πόρισμα του ιατροδικαστή Χρήστου Λευκίδη, που διενήργησε τη νεκροτομή στη σορό του 15χρονου. Η ιατροδικαστική εξέταση ολοκληρώθηκε πριν λίγη ώρα, παρουσία τεχνικού συμβούλου της οικογένειας και το πόρισμα παραδόθηκε στην Ασφάλεια, με σκοπό να αποσταλεί στον ανακριτή, ο οποίος ανέλαβε από το πρωί την υπόθεση. Όπως δήλωσε ο κ. Λευκίδης για το τραύμα του 15χρονου, πρόκειται για «τυφλό τραύμα θώρακος δια βλήματος πυροβόλου όπλου, μικρού διαμετρήματος - ανθρωποκτονία». Ενημερωτικά, έγινε γνωστό, ότι το βλήμα διαπέρασε την καρδιά του 15χρονου και σφηνώθηκε στο 10ο θωρακικό σπόνδυλο. Η βολίδα παραδόθηκε από τον ιατροδικαστή στην Ασφάλεια για να εξεταστεί βαλλιστικά στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας. Ο ιατροδικαστής δεν διευκρινίζει αν πρόκειται για απευθείας βολή ή από εξοστρακισμό. Το ερώτημα θα απαντηθεί από τη βαλλιστική εξέταση στη βολίδα, η οποία θα ολοκληρωθεί σήμερα ή αύριο το πρωί το αργότερο.

Πορεία μαθητών στη ΓΑΔΑ

Πορεία στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής έκαναν μαθητές γυμνασίων και λυκείων της Αθήνας. Συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της Ασφάλειας διαμαρτυρώμενοι για τη δολοφονία του άτυχου 15χρονου, ενώ τρεις μαθητές ξάπλωσαν στα σκαλιά του κτιρίου παριστάνοντας τους νεκρούς. Άλλοι πετούσαν άδεια μπουκάλια στην είσοδο. Επεισόδια σημειώθηκαν και έξω από τη Βουλή, καθώς διαδηλωτές πετούσαν αντικείμενα στις κλούβες των ΜΑΤ και στους άνδρες της υπηρεσίας που ήταν παρατεταγμένοι.

Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν κι έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Γαλατσίου, στην Αγίας Λαύρας, από μαθητές.

Εκτεταμένες ζημιές στον Πειραιά

Εκτεταμένες ζημιές σημειώθηκαν σήμερα στον Πειραιά, όταν περίπου 300 μαθητές, φοιτητές και άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης του Πειραιά, στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου 37, φωνάζοντας συνθήματα κατά των αστυνομικών και της κυβέρνησης.

Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους πυρπόλησαν μοτοσικλέτες της ΕΛΑΣ, που ήταν σταθμευμένες μαζί με 30 περίπου περιπολικά και υπηρεσιακά συμβατικά αυτοκίνητα, ενώ στη συνέχεια άρχισαν να καταστρέφουν περιπολικά και να βάζουν φωτιές σε κάδους σκουπιδιών. Σύμφωνα με την Αστυνομία, έχουν καταστραφεί ολοσχερώς επτά μοτοσικλέτες και δέκα περιπολικά και υπηρεσιακά αυτοκίνητα.

Προηγουμένως, ομάδες συγκεντρωμένων, που είχαν ξεκινήσει από το Πασαλιμάνι προκάλεσαν φθορές στους υαλοπίνακες του ΥΕΝΑΝΠ και τώρα παραμένουν κάτω από την Αστυνομική Διεύθυνση, με τους αστυνομικούς να έχουν δημιουργήσει τείχος προστασίας γύρω από το κτίριο.

Τρία καμένα αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα κοντά στο Τζάνειο Νοσοκομείο του Πειραιά, άφησαν πίσω τους τα περίπου 150 άτομα, που νωρίτερα είχαν φτάσει έξω από το Αστυνομικό Τμήμα της Καλλίπολης (στο οποίο είχαν γίνει δύο-τρεις προσαγωγές) για να διαμαρτυρηθούν.

Φεύγοντας οι νεαροί πέταξαν μολότοφ και έκαψαν ολοσχερώς τα τρία παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Οι ίδιοι νεαροί λίγο αργότερα «χτύπησαν» με πέτρες και το Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά προκαλώντας φθορές στους υαλοπίνακες, ενώ στο κέντρο, όπου νωρίς διεξαγόταν «κλεφτοπόλεμος» μεταξύ νεαρών και αστυνομικών των ΜΑΤ, έχει αποκατασταθεί η τάξη.

Απολογία την Τετάρτη

Την Τετάρτη θα απολογηθεί ο ειδικός φρουρός που πυροβόλησε και σκότωσε τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο το Σάββατο στα Εξάρχεια. Ο 37χρονος αστυνομικός κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση και παράνομη οπλοχρησία, ενώ ο συνάδελφός του που βρισκόταν μαζί του κατηγορείται για συνέργεια σε ανθρωποκτονία.

Παράλληλα, παραιτήθηκε επικαλούμενος προσωπικούς λόγους ο δικηγόρος του ειδικού φρουρού, Βασίλης Καπερνάρος, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ίδιο έπραξε και η Χρύσα Σαλαβράκου που είχε αναλάβει την υπεράσπιση του δεύτερου ειδικού φρουρού.

Προθεσμία πήραν οι συλληφθέντες νεαροί

Προθεσμία ζήτησαν και έλαβαν από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο οι έξι νεαροί, που συνελήφθησαν σε επεισόδια το βράδυ του Σαββάτου, μετά το θάνατο του 15χρονου μαθητή. Οι έξι νεαροί, που κατηγορούνται για κλοπές, αφέθησαν ελεύθεροι.

Στο μεταξύ, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα άλλοι έξι νεαροί, που συνελήφθησαν χθες το βράδυ σε επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας. Εναντίον τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για φθορές ξένης ιδιοκτησίας, εξύβριση και αντίσταση κατά της αρχής.

Οι νεαροί θα δικαστούν σε ημερομηνία, που θα προσδιοριστεί τις επόμενες ημέρες. Και αυτοί αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ο απολογισμός των καταστροφών

Εντυπωσιακός είναι ο απολογισμός από τις πυρκαγιές σε κτίρια, οχήματα και άλλους χώρους, που κατέγραψε η Πυροσβεστική από τα επεισόδια που σημειώθηκαν μετά το θάνατο του 15χρονου μαθητή από σφαίρα ειδικού φρουρού το βράδυ του Σαββάτου στα Εξάρχεια.

Όπως έγινε γνωστό από το κέντρο της Πυροσβεστικής, όλο το 24ωρο χθες και λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής πυρπολήθηκαν συνολικά: στην Αθήνα: 24 τράπεζες, 35 καταστήματα, 22 ΙΧ αυτοκίνητα, 12 κατοικίες, 63 κάδοι απορριμμάτων, 7 στάσεις λεωφορείων και ένα γραφείο τοπικής οργάνωσης της ΝΔ.

Στην Πάτρα: μία τράπεζα, ένα περιπολικό, 4 ΙΧ αυτοκίνητα, ένα αυτοκίνητο της νομαρχίας Αχαΐας, 14 κάδοι απορριμμάτων και το πάρκινγκ της αστυνομικής διεύθυνσης.

Μακεδονία: Στη Θεσσαλονίκη καταστράφηκαν 9 τράπεζες, το γραφείο Τύπου του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, 7 ΙΧ αυτοκίνητα, 40 κάδοι απορριμμάτων, το κυλικείο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, ένα γραφείο τοπικής οργάνωσης της ΝΔ, τρία εργοτάξια του μετρό, μία μοτοσικλέτα και ένα λυώμενο γραφείο ΚΕΠ. Τεταμένη είναι από νωρίς το απόγευμα η ατμόσφαιρα στην περιοχή γύρω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, όπου ομάδες νεαρών με ορμητήριο τους χώρους του Ιδρύματος επιδίδονται κατά διαστήματα σε ρίψεις διαφόρων αντικειμένων προς τις αστυνομικές δυνάμεις, που παρακολουθούν διακριτικά τις κινήσεις τους.

Όπως έγινε γνωστό, οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν στην προσαγωγή δύο ανήλικων κοριτσιών, εξετάζοντας τη συμμετοχή τους σε επεισόδια.

Η κίνηση των οχημάτων στο κέντρο της πόλης διεξάγεται μετ' εμποδίων.

Στο μεταξύ, κινητοποιήσεις σε διάφορες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησαν από το πρωί μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το χαμό του 15χρονου μαθητή στην Αθήνα.

Στη Βέροια, σημειώθηκε ένταση, όταν νεαροί πέταξαν πέτρες σε αστυνομικούς που είχαν παραταχθεί μπροστά στο κτήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις εξ αυτών. Μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο της πόλης, απ' όπου αποχώρησαν μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών. Από τις ρίψεις προκλήθηκαν ζημιές στις τζαμαρίες του κτηρίου. Επίσης, υλικές ζημιές προκλήθηκαν και στο κτήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καστοριάς.

Ομαλά ολοκληρώθηκαν οι κινητοποιήσεις μαθητών στην Κατερίνη, την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, τη Νάουσα, το Κιλκίς, την Έδεσσα, τα Γιαννιτσά και τις Σέρρες.

Στο Ηράκλειο: δύο τράπεζες και τέσσερις κάδοι απορριμμάτων. Στα Χανιά: ένα αυτοκίνητο της νομαρχίας και 8 κάδοι απορριμμάτων.

Στην Καβάλα: ένα γραφείο της ΝΔ, ένας κάδος απορριμμάτων και το γραφείο εκδόσεως διαβατηρίων στο αστυνομικό μέγαρο, στη Χρυσούπολη ένα φυλάκιο συνοριοφυλάκων, στην Ελευσίνα: 16 κάδοι απορριμμάτων και στη Δράμα τρεις κάδοι απορριμμάτων.

Καλαμάτα: Αποχή από τα μαθήματά τους έκαναν σήμερα οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων στη Μεσσηνία, σε ένδειξη οργής και διαμαρτυρίας για το θάνατο του 15χρονου μαθητή, στην Αθήνα. Επιπλέον, μαθητές από όλα τα σχολεία της Καλαμάτας πραγματοποίησαν το πρωί συλλαλητήριο, στο κέντρο της πόλης και κατέληξαν έξω από το κτήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, όπου για αρκετή ώρα φώναζαν συνθήματα κατά της Αστυνομίας.

Νωρίτερα το μεσημέρι, αντιεξουσιαστές εμφανίστηκαν στο κέντρο της Καλαμάτας, όπου έγραψαν συνθήματα στους τοίχους της κεντρικής πλατείας και πέταξαν μπογιές σε καταστήματα, τράπεζες και στο Δικαστικό Μέγαρο, χωρίς να προκαλέσουν περαιτέρω φθορές.

Ρόδος: Οκτώ αστυνομικοί μεταξύ των οποίων και ο αστυνομικός διευθυντής Δωδεκανήσου κ. Ιωάννης Μεσοδιακάκης τραυματίστηκαν στα επεισόδια που σημειώθηκαν σήμερα το μεσημέρι στην πόλη της Ρόδου στην διάρκεια του μαθητικού συλλαλητηρίου. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Ρόδου για παροχή πρώτων βοηθειών, ενώ όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομική διεύθυνση προσήχθησαν στην Ασφάλεια Ρόδου 5 άτομα εκ των οποίων συνελήφθη 23χρονος φοιτητής, ενώ οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Πολιτικές παρατάξεις της Αριστεράς εξήγγειλαν γι' απόψε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας.

Από το κέντρο της Πυροσβεστικής διευκρινίστηκε ότι όλα αυτά αφορούν μόνο πυρκαγιές κυρίως με βόμβες μολότοφ και στις ζημιές δεν συμπεριλαμβάνονται οι φθορές που προκλήθηκαν με πέτρες, ξύλα, μάρμαρα και άλλα αντικείμενα που πέταξαν νεαροί κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων.

Επεισόδια σε ελληνικές διπλωματικές αποστολές στην Ευρώπη

Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για το θάνατο του 15χρονου επεκτάθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Στη Κύπρο μαθητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση στη Πάφο, όπου οι συγκεντρωμένοι συγκρούστηκαν με αστυνομικούς και πέταξαν πέτρες στην είσοδο της αστυνομικής διεύθυνσης.

Την ίδια ώρα, περίπου 15 άτομα έχουν καταλάβει το ελληνικό προξενείο στο Βερολίνο και έχουν αναρτήσει πανό που αναγράφει «κράτος δολοφόνος», ενώ πριν λίγη ώρα αποχώρησαν ειρηνικά οι περίπου 40 Έλληνες διαδηλωτές οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί από το πρωί έξω από το κτίριο της Ελληνικής Πρεσβείας και του Ελληνικού Προξενείου στο Λονδίνο.

Ταξιδιωτική οδηγία από πρεσβείες

Οδηγία, προς τους πολίτες των χωρών τους, να αποφύγουν να ταξιδέψουν στη χώρα μας εξέδωσαν οι πρεσβείες Αυστραλίας, Αμερικής και της Ισπανίας.

Κλειστές, αύριο από τις 11 το πρωί, οι υπηρεσίες της νομαρχίας Αθηνών

Αποτείοντας φόρο τιμής στο 15χρονο μαθητή, η Νομαρχία Αθηνών, ύστερα από εισήγηση του νομάρχη Αθηνών, αποφάσισε την αναβολή της αυριανής συνεδρίασης του νομαρχιακού Συμβούλιου και το κλείσιμο των υπηρεσιών από τις 11 το πρωί ως τη λήξη του ωραρίου.

Ο νομάρχης, Γιάννης Σγουρός, δήλωσε για το θλιβερό συμβάν: «Είναι τραγικό όταν βιαίως ένα δεκαπεντάχρονο παιδί χάνει την ζωή του στο κέντρο της Αθήνας. Γνωρίζω ότι τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του παιδιού δεν μπορούν να απαλύνουν τον πόνο της.

Όλοι μας, όμως, απ' όποια θέση και αν βρισκόμαστε έχουμε εκτός από την αυτονόητη υποχρέωση να καταδικάσουμε το γεγονός και την αυτονόητη υποχρέωση να συμβάλλουμε, ώστε καμία ανθρώπινη ζωή να μην χάνεται με αυτόν τον άδικο τρόπο.

Στο χέρι όλων μας είναι να δημιουργήσουμε δομές, που να αποτρέπουν στο μέλλον, καταστάσεις που οδηγούν σε τραγικά συμβάντα».

Συγκεντρώσεις ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ σήμερα

Νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το θάνατο του 15χρονου μαθητή από τον ειδικό φρουρό το Σάββατο, έχουν προγραμματιστεί για σήμερα στις 6 το απόγευμα από το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ σε Ομόνοια και Προπύλαια αντίστοιχα.

[via]

Μαζί με την κυβέρνηση πέφτει και η Ελλάδα....Χάος και Ασυδοσία.Η τόση συσσωρευμένη οργή βρήκε την αφορμή και έσπασε σαν ένα μπουκάλι Μολοτοφ.Δυστυχώς όμως ο Αλέξανδρος δεν θα γυρίσει πίσω.

Edit 1: Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια θα έχει αύριο στις 9:30 ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής προκειμένου να τον ενημερώσει για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μετά τα πρωτοφανή επεισόδια που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Edit 2:Τα επεισόδια συνεχώς επεκτίνονται στις παραπάνω περιοχές.Τώρα ποια ιδιαίτερα στην Πρωτεύουσα τα πράγματα έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις με την αστυνομία να μην μπορεί να επέμβει και να περιορίσει τους ταραξίες.Στο Ηράκλειο Κρήτης τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο στην Αθήνα αλλά δεν παύουν να είναι τραγικά...