έμβρυο και το υπέβαλαν σε έλεγχο (φωτ. αρχείου)
Απόλυτα υγιές γεννήθηκε το πρώτο βρέφος στη Βρετανία το οποίο είχε ελεγχθεί ως έμβρυο ώστε να επιβεβαιωθεί ότι δεν έφερε ένα γονίδιο που προδιαθέτει για καρκίνο του μαστού.
Το νεογέννητο κοριτσάκι προήλθε από εξωσωματική γονιμοποίηση, αναφέρει το AFP. Όταν ήταν ακόμα έμβρυο, υποβλήθηκε σε προεμφυτευτικό γενετικό έλεγχο για το ελαττωματικό γονίδιο BRCA1. Οι φορείς του γονιδίου αυτού έχουν πιθανότητα 80% να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού.
Χωρίς τον γενετικό έλεγχο, το μωρό θα είχε σημαντική πιθανότητα να φέρει το BRCA1, καθώς η γιαγιά, η μητέρα και η αδελφή του πατέρα του είχαν προσβληθεί από τη νόσο λόγω του συγκεκριμένου γονιδίου. Ακόμα κι αν το παιδί ήταν αγόρι, θα μπορούσε να κληροδοτήσει το ελαττωματικό γονίδιο στις κόρες του.
Τη γέννηση του βρέφους ανακοίνωσε το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου, όπου είχε πραγματοποιηθεί πέρυσι ο γενετικός έλεγχος.
Ο προεμφυτευτικός έλεγχος ξεκινά με τη λήψη ενός κυττάρου από το έμβρυο, περίπου τρεις ημέρες μετά τη δημιουργία του στο δοκιμαστικό σωλήνα, όταν ακόμα αποτελείται από οκτώ μόνο κύτταρα. Το κύτταρο αυτό υποβάλλεται σε γενετικό έλεγχο, και το έμβρυο εμφυτεύεται στη μήτρα της υποψήφιας μητέρας μόνο αν διαπιστωθεί ότι δεν φέρει το ελαττωματικό γονίδιο (αρνητική επιλογή).
Η μέθοδος εφαρμόζεται ευρέως για τον αποκλεισμό γονιδίων τα οποία είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσουν κάποιο κληρονομικό νόσημα. Σε ορισμένες χώρες (Βέλγιο, Δανία, Ισπανία, Βρετανία, ΗΠΑ) επιτρέπεται να εφαρμοστεί και στην περίπτωση «γονιδίων προδιάθεσης», τα οποία είναι μόνο πιθανό, και όχι βέβαιο, ότι θα προκαλέσουν ανίατες ασθένειες.
Προεμφυτευτικός έλεγχος για την αποφυγή του καρκίνου έχει εφαρμοστεί σε αρκετές περιπτώσεις στο Βέλγιο και τις ΗΠΑ.
[via]
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου